Kris Vanmarsenille
Hoofdredacteur Gazet Van Antwerpen

 
Kris Vanmarsenille - Hoofdredacteur Gazet Van Antwerpen

Gazet van Antwerpen is de grootste krant van de grootste stad van Vlaanderen. Zij is de belangrijkste informatiebron voor en over de stad en de brede regio. Daarnaast doet de krant met scherpe blik verslag van het nieuws in de wereld.

www.gva.be

Ontstaan
1891

Dagbereik print
455.150

Dagbereik online
238.895

Aantal abonnees
(print + digitaal) 69.888

Podcasts
Omroep Onderwereld & GVA Podcast

Journalisten in dienstverband
60

Die wekelijkse havenbijlage? Die kwam er gewoon

Tijd krijgen voor een crimi-podcast omdat de criminaliteit stil ligt. Een serie maken over ondernemers die zelfs nu durven te starten. Journalistiek dromen, dat lukt ook in coronatijd.

De makers van de podcast Omroep Onderwereld, over misdaad in Antwerpen en omgeving.

Half maart 2020 zouden we een mooie campagne lanceren om onze weekendkrant te promoten. Alles was klaar: banners, advertenties, tv- en radiospots... De mooiste reportages waren in de maak om onze lezers te verwennen en niet-lezers te verleiden, onze bijlage Doen! werd in een nieuw jasje gestoken. En toen kwam corona. Onze prachtige cultuurbijlage ging er ineens heel anders uitzien en ook ons stadsmagazine CittA moest in allerijl worden bijgewerkt. De promocampagne werd in de koelkast gestopt. Maar verder bleef die koelkast leeg. Al onze andere plannen hebben we gewoon uitgevoerd. Hier en daar heeft corona zelfs een handje geholpen.

Zo konden onze crimi-journalisten Sam en Joris in het voorjaar keihard werken aan de allereerste podcast van Gazet van Antwerpen ooit. Criminaliteit was er nauwelijks, de rechtbanken draaiden op lage toeren. Sam en Joris hadden tijd voor studiowerk. De zes afleveringen van Omroep Onderwereld – de spannendste misdaadverhalen uit Antwerpen en omstreken - lagen begin juli netjes klaar, we lanceerden ze met veel gedruis en ze werden meteen door duizenden mensen beluisterd. Helemaal niet slecht voor een podcast-beginneling. De kleinste redactie van Mediahuis België is er oneindig trots op.

We waren er al maanden mee bezig: Gazet van Antwerpen zou dé Gazet van de Antwerpse haven worden. Uit lezersonderzoek was gebleken dat de interesse er was bij onze lezers en bij de Antwerpenaar in het algemeen. We zouden de kaaien op gaan, containers verslepen, met schepen meevaren… Wel, we hebben dat gewoon allemaal gedaan. In juni kon het nog net. Toen hebben we onze mooie reeks De Container gepubliceerd. Alles wat je maar zou kunnen willen weten over de containers in de haven, werd je verteld en getoond. In de zomer presenteerden we een havenfietstocht (fietsen mocht in alle omstandigheden) en in september begonnen we met onze wekelijkse bijdrage over de haven op maandag. Precies zoals gepland. En precies zoals gehoopt werd het een succes. Elke week vinden we wel een bedrijf, een probleem, een uitdaging of een mens waarmee we onze havenrubriek kunnen stofferen. En de leescijfers volgen.


Onze lezers hebben perspectief nodig, net als wij. En dus hebben we prachtige plannen voor 2021

Stond ook nog op ons verlanglijstje voor 2020: Gazet van Antwerpen zou het ondernemerschap in de regio aanmoedigen. Kleine ondernemers doen de regio leven, houden de gemeenten en steden in beweging. We schoven het plan een beetje voor ons uit. Ondernemen en corona, het was geen al te beste relatie. Tot we op het idee van De Durvers kwamen: wie durft in deze barre tijden een zaak te openen, een business te beginnen?
We vonden twintig dapperen in de regio’s Kempen en Mechelen. Twintig prachtige verhalen. En maar liefst zesduizend mensen die op een van de Durvers stemden om hen een hart onder de riem te steken.

En dat deden we allemaal midden in een pandemie, met een handjevol mensen op de redactie en de rest van de collega’s thuis. Ver van elkaar, maar verbonden door een grote ambitie en bereid om keihard te werken. Tussendoor volgden we het coronavirus en de ellende die het in deze regio aanrichtte op de voet. En probeerden we het goede nieuws niet te missen. Want onze lezer had, net als wij, perspectief nodig.

We hebben prachtige plannen klaar liggen voor 2021. En wat er ook gebeurt, die voeren we gewoon uit. Daar mag je op rekenen.