Alan Steenson
Hoofdredacteur The Herald

 
Alan Steenson - Hoofdredacteur The Herald

The Herald verschijnt als tabloid in heel Ierland van maandag tot zaterdag en is het populairst in Dublin.

www.herald.ie

Ontstaan
1891

Dagbereik print
168.000

Kaartjes en gedichten als medicijn in coronatijd

Toen de stemming in het land een dieptepunt bereikte, riep The Herald lezers op om elkaar te steunen met berichtjes en gratis ansichtkaarten. Een recept tegen eenzaamheid.

Campagne van The Herald om zorgverleners en vrijwilligers te bedanken. - Foto Brian Lawless

De afgelopen twaalf maanden zijn we met een unieke reeks problemen geconfronteerd. Die hebben niet alleen gevolgen voor onze journalistiek, maar ook voor de manier waarop we de band met onze lezers kunnen onderhouden. Want natuurlijk is het onze taak om onze lezers te informeren. Maar daarnaast willen we ook oog hebben voor de behoeften van de lezers in deze bijzondere omstandigheden.

Vanaf begin maart zagen we op onze onlineplatforms een ongekende vraag naar berichtgeving over Covid-19. Naarmate de lockdown-weken elkaar opvolgden, bleek uit de feedback echter dat ten minste evenveel lezers last hadden van coronamoeheid en graag meer positieve en opbeurende inhoud wilden. Onder onze lezers bevindt zich ook een aanzienlijke groep ouderen – vaak trouwe krantenabonnees – voor wie de pandemie een hele eenzame en isolerende ervaring was.

Twee van de meest succesvolle acties van The Herald in 2020 waren initiatieven waarmee we probeerden om iets aan deze problemen te doen en aansluiting te vinden bij ons publiek, hun manier van leven en hun ervaringen in deze moeilijke tijden.


Voor veel van onze lezers was de pandemie een eenzame en isolerende ervaring

In mei lanceerden we de actie ‘Herald Everyday Heroes’ waarmee we onze lezers opriepen om bedankjes en vriendelijke berichten te sturen naar mensen die tijdens de crisis op de een of andere manier – hoe klein ook – hun steentje hadden bijgedragen: hulpverleners die in de frontlinie werkten of gewoon mensen die boodschappen deden of noodzakelijke medicijnen bezorgden. Het leidde tot een stroom van opbeurende, grappige en vaak zeer emotionele bedankbriefjes en zelfs gedichten voor zonen, dochters, buren, lokale winkeliers, leerkrachten, postbodes en zorgwerkers. Al deze berichten werden gebundeld en eenmaal per week gepubliceerd om de solidariteit in de gemeenschappen in Dublin en daarbuiten te tonen.

Toen Ierland in oktober voor de tweede keer op slot ging, bereikte de nationale stemming een nieuw dieptepunt. In een poging om lezers aan te moedigen om contact te zoeken en te houden met de mensen van wie ze hielden, begon The Herald met een reeks unieke ansichtkaarten die ze konden verzamelen. Deze kaarten met historische foto’s zaten elke dag gratis bij de krant. Ze konden ook gratis verstuurd worden naar woonzorgcentra en verpleeghuizen overal in het land, zodat mensen in contact konden komen met ouderen of kwetsbare leden van de gemeenschap.

De ansichtkaarten bleken erg populair en veel lezers lieten ons weten dat ze de kaarten naar familie en vrienden in Europa, Amerika en de rest van de wereld stuurden.