Erik Wijnholds
Hoofdredacteur Dagblad van het Noorden

 
Erik Wijnholds - Hoofdredacteur Dagblad van het Noorden

Dagblad van het Noorden weet wat er speelt in de regio en wat belangrijk is voor de mensen die er wonen. De krant presenteert dit op een onafhankelijke en betrouwbare manier. Dagblad van het Noorden is de schakel tussen de noorderlingen en dat wat regionaal relevant is voor hen.

www.dvhn.nl

Ontstaan
1888

Dagbereik print
278.500

Dagbereik online
152.000

Aantal abonnees
(print + digitaal) 90.717

Podcasts
De Kofferbakmoord, In het hart geraakt, Hongerige Wolf, Radio Milko & Radio Meerdijk

Journalisten in dienstverband
87

Pure onderzoeks-journalistiek past ook in podcast

Met een populaire podcast over een nooit opgeloste moord en een bijna dagelijkse uitzending over de actualiteit trekt Dagblad van het Noorden een nieuw publiek.

De populaire podcast van Dagblad van het Noorden over een onopgeloste moordzaak.

Psycholoog Els Slurink werd slechts 33 jaar. Op de eerste voorjaarsdag van 1997 werd ze in haar eigen huis in Groningen vermoord. Neergestoken. De dader is nooit gevonden.

De redactie van Dagblad van het Noorden kent inmiddels een bescheiden traditie. Een team verslaggevers onderzoekt een oude zaak, een cold case. Eind 2019 en begin 2020 buigen Marijke Brouwer, Willem Dekker en Jeroen Kelderman zich over de zaak Els Slurink. Nog één keer worden alle registers opengetrokken. Een ultieme poging om nieuw licht op de zaak te werpen.

Alle dossiers worden gelicht en de verslaggevers spreken met familie, vrienden, kennissen, collega’s en mensen die betrokken waren bij het politieonderzoek. Ook wordt gesproken met mensen die verdachte zijn geweest. Het is onderzoeksjournalistiek in de puurste vorm.

Het leidt tot de serie In het hart geraakt. Zes indrukwekkende reportages met onder andere een minutieuze reconstructie van de laatste 24 uur van Els.

De verslaggevers leggen bloot dat er grote vraagtekens zijn te zetten bij de werkwijze van de politie. Ook wordt duidelijk dat een verdachte nooit DNA heeft afgestaan, terwijl dat wel logisch zou zijn.


De journalistiek is in essentie niet veranderd. De manier waarop we onze verhalen vertellen wel

De artikelen verschijnen in papier en online, maar op basis van het journalistieke onderzoek wordt ook een speciale driedelige podcast gemaakt. Na de bekende serie over de Kofferbakmoord is dit de tweede podcast over een cold case. Het blijkt een uitstekende manier om nieuwe mensen te bereiken. De podcast In het hart geraakt wordt door een groot publiek beluisterd. Het aantal downloads loopt inmiddels richting 215.000.

De journalistiek is in essentie niet veranderd. De manier waarop we onze verhalen vertellen en daarmee nieuwe doelgroepen bereiken wel.

Aan het eind van 2020 is het haast niet voor te stellen dat we aan het begin van het jaar nauwelijks iets wisten van het coronavirus. Toen het virus in februari en maart zijn opmars in Europa en later Nederland begon, was nog veel onduidelijk. Daarop besloot de redactie van Dagblad van het Noorden viroloog Coretta van Leer naar de redactie te halen voor een live-uitzending op DVHN.nl en Facebook. Kijkers konden van tevoren en tijdens de uitzending rechtstreeks vragen stellen aan de viroloog van het UMCG. Arend van Wijngaarden, verslaggever gezondheid en zorg, presenteerde. De redactie kon het programma snel opzetten, doordat de technische productie werd en wordt gedaan door het eigen NDC Productiehuis.

Het programma voorzag duidelijk in een behoefte. De kijkcijfers waren goed en de uitzending werd on demand opvallend vaak teruggekeken.

Inmiddels is het format uitgegroeid tot DVHN/LC Live en gaan de uitzendingen al lang niet meer alleen over corona en de gevolgen van de pandemie. Iedere dinsdag tot en met vrijdag bespreekt om 12:15 uur een presentator met een deskundige vragen van het publiek over een actueel onderwerp. DVHN en LC bereiden elk de helft van de uitzendingen voor en ze worden op de kanalen van beide titels uitgezonden. En op maandag? Dan is op dat tijdstip het gezamenlijk voetbalprogramma vte zien.