Alan English
Hoofdredacteur Sunday Independent

 
Alan English - Hoofdredacteur Sunday Independent

Sunday Independent brengt wekelijks op zondag nationaal en internationaal nieuws, actualiteit, sport en amusement. De weekendbijlagen bieden geweldige verhalen en een doortastende journalistiek.

www.independent.ie

Ontstaan
1905

Dagbereik print
687.000

Dagbereik online
795.000

Journalisten in dienstverband
23

Een foto zegt soms alles

Een verhaal vertellen met beelden in plaats van woorden is een nieuwe vorm van journalistiek voor de Sunday Independent. Het bleek een fantastische manier om te laten zien wat er nu om ons heen gebeurt.

Voorpagina van de Sunday Independent (5 april 2020).

Weet u waar ik het trotst op ben sinds ik op 29 maart 2020 redacteur van de Sunday Independent werd? Dat we, door verslag uit te brengen over hoe Covid-19 bijna elk aspect van het Ierse leven beheerste en veranderde, onze lezers duidelijk het signaal gegeven hebben dat onze krant zelf met zijn tijd meegegaan is.

Voor mij begon dat proces op zondag 5 april. Covid-19 was toen natuurlijk al een belangrijk verhaal. Het had de krantenkoppen in de vijf weken daarvoor beheerst en de bezorgdheid groeide over dit virus dat het land al in een lockdown had geplaatst. Maar er was iets anders aan de hand met mijn eerste voorpagina als hoofdredacteur: die werd volledig ingenomen door één foto van een begrafenisondernemer met een mondkapje die recht in de lens keek. Onze fotograaf David Conachy fotografeerde de man voor een verlaten kerkhof tijdens een begrafenis die niemand mocht bijwonen. De kop, met een knipoog naar de dichter WB Yeats, luidde ‘A nation changed utterly’ (Een land volslagen veranderd).

In veel opzichten was die kop een afspiegeling van de redactionele inhoud van de Sunday Independent in heel 2020 en zelfs 2021 tot dusver. Veel zaken die we vanzelfsprekend vonden, zijn ons afgenomen en onze journalisten en fotografen hebben die dramatische verandering zondag na zondag gedocumenteerd. Vaak gebruikten we foto’s – op een opvallende manier op de voorpagina en in uitgebreide, breed opgezette Covid-19-rubrieken in de krant zelf – om het verhaal echt te vertellen. Deze visuele benadering betekende een belangrijke verandering voor de Sunday Independent die jarenlang aan dezelfde beproefde maar conservatieve vormgeving vastgehouden had. En het werkte.

De toenemende spanningen tussen de regering en de medische experts die als adviseurs optraden, werden op 3 mei in een fotomontage op de voorpagina gegoten onder de kop ‘Wie heeft de leiding?’. Twee weken later kregen wij als eerste Ierse krant een fotograaf naar binnen in enkele van de woonzorgcentra die na een reeks sterfgevallen in lockdown gegaan waren. De foto’s leverden weer een opvallende voorpagina op, naast een reportage van twee pagina’s in de krant. Drie van onze verslaggevers slaagden er ook in om met bewoners van de woonzorgcentra te spreken. Het was de eerste keer sinds de lockdown dat hun stem gehoord werd. De media hadden al maanden over deze bewoners gesproken, maar het was belangrijk dat zij de kans kregen om zelf aan het woord te komen over een situatie die voor velen van hen beangstigend was.

Maanden later, tijdens de derde lockdown van het land, waren wij de eerste krant die een journalist en een fotograaf naar binnen kreeg op de IC-afdeling en de Covid-afdelingen van een groot Iers ziekenhuis, waar het medisch personeel op dat moment onder enorme druk stond. Opnieuw beheersten hun beeldmateriaal en stukken onze voorpagina en binnenpagina’s. Belangrijke medewerkers van het ziekenhuis lieten ons daarop weten dat de reportage belangrijk was om het publiek bewust te maken van de ernst van de situatie op de spoeddiensten in het land, omdat mensen zich niet aan de lockdownregels hielden.

Elke zichzelf respecterende zondagskrant ziet het als zijn taak om journalistiek werk af te leveren dat de agenda voor de komende week bepaalt en om het verhaal vóór te zijn. Waar we ook trots op zijn, is dat wij erin slaagden om onze lezers bij de drie lockdowns – tot nu toe – op de hoogte te brengen van de op handen zijnde maatregelen en de waarschijnlijke impact op hun leven, nog voordat die maatregelen daadwerkelijk aangekondigd werden.

Wij spraken met iedereen, van schoonmaakpersoneel in ziekenhuizen tot rouwende families, van wetenschappelijke experts tot politieke besluitvormers, en publiceerden de standpunten van de voorstanders van radicale coronastrategieën maar ook van de mensen die de inperking van onze bewegingsvrijheid een te hoge prijs vinden.

Er is niet één primeur die ik eruit wil lichten. Ik ben vooral trots op de manier waarop een klein, maar zeer gemotiveerd en hardwerkend team van journalisten en fotografen de uitdaging is aangegaan om verslag uit te brengen over het grootste verhaal van ons leven. Week na week, en nog steeds!