René Moerland
Hoofdredacteur nrc
NRC richt zich op nieuwsgierige burgers, die geïnformeerd hun eigen afwegingen willen maken. Abonnees kunnen kiezen tussen de ochtend- en de middagversie van de krant (op print of digitaal) en kunnen op ieder moment van de dag artikelen lezen op nrc.nl.
www.nrc.nl
Ontstaan
1970
Dagbereik print
401.800
Dagbereik online
363.000
Aantal abonnees
(print + digitaal) 293.170
Podcasts
NRC Vandaag, NRC Haagse Zaken, NRC Onbehaarde Apen, NRC Future Affairs & NRC Onder de Streep
Journalisten in dienstverband
214
Nederlandse polderstroom wordt gekocht door Google en Microsoft. Tiktok verzamelt gegevens van jonge kinderen en zwarte voetballers vertellen over racisme. Verhalen van NRC, voor lezers en luisteraars.
Laten we eens beginnen met een verhaal dat niets met coronavirus te maken heeft. In september 2020 opende in de Wieringermeerpolder, in de kop van Noord-Holland, het grootste windmolenpark van Nederland. Belofte: hier gaat groene stroom geproduceerd worden voor maar liefst 370.000 huishoudens.
Die belofte zal niet uitkomen, onthulden redacteuren Carola Houtekamer en Merijn Rengers al in juni in NRC. Naast de windturbines verrijzen namelijk datacentra van Google en Microsoft. De multinationals hebben de groene polderstroom al opgekocht. Lokale bestuurders waren daar niet tegen opgewassen.
Een belangrijk verhaal, dat tot veel discussie leidde. En het staat niet op zichzelf. In de komende decennia zal het Nederlandse landschap ingrijpend veranderen. Om de energieproductie te verduurzamen zijn er honderden hoge windmolens en uitgestrekte velden vol zonnepanelen nodig. Nu al ontstaan de tekorten van de toekomst, maar wie zag dat? Carola Houtekamer en Merijn Rengers ontdekten ook dat in de polders rond de kleine gemeente Zeewolde datacenters staan ingetekend die rond 2030 twee tot drie keer zoveel stroom zullen vragen als de stad Amsterdam. Collega Hester van Santen vond uit dat door plannen in Noord-Nederland om waterstof te gaan produceren de landelijke stroomvraag met 35 procent zal stijgen.
Op dergelijk onderzoek zijn we trots. Het brengt ontwikkelingen op de publieke agenda die onder de radar blijven. De impact is onder meer dat de vraag naar landelijke regie in de ruimtelijke inrichting op de politieke agenda staat.
Zo was er meer agenderend onderzoek. Enkele voorbeelden. Mediaredacteuren Lineke Nieber en Reinier Kist legden bloot hoe het populaire netwerk TikTok, ondanks een verbod, gegevens verzamelt van jonge kinderen zonder ouders om toestemming te vragen.
Een 14.000 woorden tellende reconstructie van Mark Lievisse Adriaanse en Derk Stokmans over de eerste coronagolf liet zien hoe Nederland zichzelf overschatte in de coronabestrijding. Erg verhelderend, ook om te begrijpen wat er daarna nog misging in het Nederlandse coronabeleid.
De sportredactie liet zich niet afschrikken door afgelaste evenementen. Met zeventien opzienbarende interviews met zwarte voetballers, onder wie André Onana, Denzel Dumfries en Royston Drenthe, zetten Bram Endedijk, Enzo van Steenbergen en Danielle Pinedo de schijnwerper op racisme in het voetbal. En hersenschade in de sport? Onderzoek naar de risico’s wordt in de sportwereld in binnen- en buitenland stelselmatig terzijde geschoven, lieten Bram Endedijk en Enzo van Steenbergen zien in onderzoek dat internationaal nieuws werd.
Onze correspondent Emilie van Outeren ondervond aan den lijve hoe repressief het bewind is van president Loekasjenko in Wit-Rusland. Geraakt door een flitsgranaat belandde ze in het ziekenhuis, waar ze stoïcijns bleef verslaggeven. In haar verhaal stond niet zijzelf centraal maar de moedige Wit-Russische vrouwen die ze in het ziekenhuis ontmoette. Aan het eind van het jaar zocht ze hen weer op.
Tot slot nog iets waar we bijzonder trots op zijn. Op 26 september ging de app NRC Audio live, met de beste podcasts van tal van media en makers. En met een groeiend aantal exclusieve NRC-podcasts, zoals Cocaïnekoorts (over zware misdaad), Hans (over de pijn en dilemma’s van dementie) en Future Affairs, een tweewekelijkse verkenning naar onze technologische toekomst met spannende denkers. Zo neemt NRC het voortouw in de veelbelovende ontwikkeling van audio in ons (digitale) krantenbedrijf. En groeide ondertussen ons vlaggenschip van de audiojournalistiek, het dagelijkse NRC Vandaag, uit tot actualiteitenpodcast nummer één van Nederland.