Brian Farrell
Hoofdredacteur Sunday World

 
Brian Farrell - Hoofdredacteur Sunday World

Sunday World biedt zijn lezers op zondag een wekelijkse dosis misdaadverslaggeving, smaakmakende showbizzverhalen, amusement, nieuws en sport.

www.sundayworld.com

Ontstaan
1973

Dagbereik print
526.000

Dagbereik online
55.000

Podcast
Crime World

Journalisten in dienstverband
30

Ja, het was een zware tijd. Maar ook het begin van nieuwe tijden

Voor de Sunday World was 2020 het jaar van een digitale dageraad. Het starten van een nieuwssite tijdens een pandemie was zeker niet gemakkelijk. Maar het is gelukt.

nieuwe website en app

De wereld in het algemeen mag dan al onherkenbaar veranderd zijn in 2020, hetzelfde zou je kunnen zeggen van de Sunday World.

Hoewel de beroering die de Covid-19-pandemie teweegbracht in onze sector sterk voelbaar was, leerden de voorbije maanden ons ook dat de vraag naar betrouwbaar nieuws en exclusieve inhoud toeneemt.

Toen het virus begin maart toesloeg, kregen veel van onze concurrenten te maken met dalende oplages, problemen als gevolg van het werken vanaf thuis en de steeds somberdere economische vooruitzichten in Ierland.

De Sunday World echter bleef het lichtende voorbeeld op de Ierse tabloidmarkt. Met zijn bekende mix van indringende misdaadverhalen, undercoverreportages en maffe verhalen over de verborgen kant van Ierland slaagde het erin zijn jaaroplage te overtreffen.

Terwijl anderen hun verwachtingen tijdens de coronacrisis bijstelden, besloten wij door te gaan met ons ambitieuze plan om de nieuwe website van onze krant – Sundayworld.com – te lanceren. Dit project had in de laatste maanden van 2019 groen licht gekregen.

Een online nieuwssite lanceren is in normale omstandigheden al een hele opdracht, maar om die klus te klaren via werken op afstand en met een heleboel collega’s en afdelingen die nog nooit samengewerkt hadden, was een helse uitdaging.

Zowel de samenwerking tussen onze journalisten, IT-experts, websiteontwerpers en marketing- en reclamemedewerkers enerzijds, als de leiding en hulp van de collega’s in Nederland en België anderzijds leverden het bewijs van de visie waarover Mediahuis beschikt en de gedrevenheid om te blijven groeien in de mediasector.

Tijdens de eerste maanden van de pandemie, toen medewerkers nog met het afstandswerken worstelden, werden dagelijks grote vergaderingen belegd en knopen doorgehakt over concepten, inhoud en diverse operationele kwesties. De sollicitatiegesprekken met kandidaat-journalisten verliepen vlekkeloos via videoverbinding en hoewel wij onze nieuwe collega’s nog steeds niet persoonlijk ontmoet hebben, bleek ons vertrouwen in het proces gerechtvaardigd.

Aanvankelijk was een voorlopige planning voor de lancering van onze nieuwe website vastgesteld: eind oktober/begin november. Die planning liet al geen ruimte voor vertragingen door een obscuur virus. Maar onder leiding van Peter Vandermeersch werden de website Sundayworld.com en de bijbehorende app zelfs al op 13 oktober 2020 met succes gelanceerd.

In de voorbije maanden voelden we ons enorm gesterkt door de stabiele toename van het aantal dagelijkse gebruikers en pageviews. Momenteel liggen we voor op alle doelstellingen: van nul gebruikers op 12 oktober gingen we naar een dagelijks gemiddelde van 55.000 gebruikers. Ons app-verkeer nam in die periode ook aanzienlijk toe en we stevenen inmiddels af op een totaal van 20.000 downloads.

Meeliftend op het succes van de website lanceerden we ook een nieuwe wekelijkse misdaadpodcast onder leiding van Nicola Tallant, hoofd van onze onderzoeksredactie. Crime World, zoals de podcast heet, dompelt de luisteraar onder in de intriges van de binnenlandse en internationale onderwereld en bleek een inslaand succes. In de eerste maanden van zijn bestaan stond Crime World regelmatig bovenaan in de podcast-hitlijsten van Apple en presteerde zo beter dan andere, gevestigde namen.

2020 zal in onze herinnering altijd het coronajaar blijven waarin ontelbare sectoren het zwaar te verduren hadden. Maar bij de Sunday World zal dat jaar voor altijd geassocieerd worden met een schitterend, digitaal nieuw begin.