Sander Warmerdam
Hoofdredacteur Leeuwarder Courant

 
Sander Warmerdam - Hoofdredacteur Leeuwarder Courant

De Leeuwarder Courant is sinds 1752 de krant van en voor heel Friesland, met altijd betrouwbaar en onafhankelijk nieuws. De hartslag van Friesland en vinger aan de pols bij actuele gebeurtenissen. Genoemd naar de hoofdstad, maar de krant van de hele provincie Fryslân, de oudste van het land.

www.lc.nl

Ontstaan
1752

Dagbereik print
172.500

Dagbereik online
86.000

Aantal abonnees
(print + digitaal) 66.245

Podcast
Radio Koko

Journalisten in dienstverband
58

Een glimlach tegen eenzaamheid

Redacteuren Asing Walthaus en Kirsten van Santen vertellen hoe de rubriek Samen Thuis de lezers tijdens corona met elkaar verbond. Kindertekeningen, spelletjes en hoe werkt de staartdeling ook alweer?

Jettien van der Bij vertelt over haar thuiswerkplek op de Golf 2.0-pagina. - Foto Hoge noorden/jacob van essen

In maart kondigde minister-president Mark Rutte de lockdown (achteraf: de eerste lockdown) aan en we dachten: daar moeten we als krant iets mee. Iedereen zit thuis, eenzaam en alleen, maar we zitten, als lezers, wel samen thuis. Dat werd de naam van een achterpagina-achtige rubriek, om lezers te verbinden, met elkaar te laten communiceren, aan het werk te zetten.

Vanuit die gedachte werd in het voorjaar van 2020 de Samen Thuis-pagina geboren. Iedere dag brachten we lezersbrieven, tekeningen en cartoons waarmee Friezen zich uitten over de bizarre wending die hun leven had genomen. Geen hard nieuws, maar een indruk, een beeld.

We werkten samen met een kunstinstelling die twee tot drie keer per week mooie pagina’s voor jongeren aanleverde en we vroegen onze lezers om bijdragen. We publiceerden hartenkreten van dichters, een dagboek van een schrijfster uit een verzorgingshuis, berichten van een beeldend kunstenaar die vastzat in Italië, we maakten een fotostrip over het leven van onder meer een veerbootkapitein, een badmeester, een dominee en een thuis-Zoomende politicus.
En voor de rest publiceerden we veel verhalen van gewone mensen. Kindertekeningen voor opa en oma. Geintjes, spelletjes en af en toe een maffe quiz.

Dat ‘gekke’ is in het najaar van 2020 in de opvolger van Samen Thuis, die we Golf 2.0 noemden, verder uitgebouwd. We zetten in de tweede lockdown minder in op persoonlijke hartenkreten van lezers en meer op humor en interactieve spelletjes. We kwamen met tips voor onwetende thuisonderwijzers (wat is het persoonlijk voornaamwoord ook al weer, hoe maak je een staartdeling?) en lieten mensen cartoons invullen. We schreven over corona-puppy’s, over Happy Stones en maakten het bordspel Coronapoly.

We zochten en bedachten verhalen en invalshoeken bij het nieuws om mensen op te beuren onder het mom van: we zitten wel thuis, maar niet alleen. En: er is altijd nog wat te glimlachen.

Een project waarvan we dachten dat het maar een paar weken zou duren, loopt nu al maanden door. Hartstikke leuk, maar we hopen dat er in 2021 toch echt een eind aan komt.