Gert Ysebaert - CEO Mediahuis
Gert Ysebaert
CEO Mediahuis

Foto : Iris Planting

 

Een crisisjaar, maar niet voor de journalistiek

Mediahuis draait om journalistiek. En in het pandemiejaar 2020 is betrouwbare, onafhankelijke journalistiek belangrijker dan ooit gebleken. Een dagelijkse gids, in vele verschijningsvormen.

Mediahuis

Never waste a good crisis. Deze quote van Winston Churchill is sinds maart vorig jaar meermaals door mijn hoofd gegaan. Crisissen zijn hoogdagen voor media. Altijd zo geweest. Dat was niet anders toen begin 2020 een nieuw virus vanuit China aan zijn wereldwijde verovering begon. Covid-19 zette de wereld stil. Maar het zette ons op scherp.

Voor Mediahuis moest het afgelopen jaar een hoogtepunt worden, waar we lang naar toe hadden gewerkt. Het werd meer dan dat, 2020 werd een kanteljaar. Met hun digitaal bereik gingen onze nieuwsmedia door het dak. Mensen kwamen massaal bij ons voor correcte informatie te midden van de informatiechaos. We waren de gids die mensen nodig hadden om hun dagelijks leven goed door te komen. Maar vooral, onze lezers schatten onze betrouwbare onafhankelijke journalistiek naar waarde. Na jaren van afkalving van de papieren krant, tonen onze titels vooral digitaal positieve cijfers. De voorzichtige trend van de afgelopen jaren kreeg voor al onze titels een stevige boost. En zo kantelde onze journalistiek overtuigend naar een duurzaam digitaal model.

Natuurlijk ben ik trots op onze mooie cijfers na zo een turbulent jaar. Maar vooral ben ik trots op de grote groep gedreven vrouwen en mannen, die in de moeilijkste omstandigheden het beste van zichzelf geven. Omdat het hun passie is, en hun missie.
Met dit eerste journalistiek jaarverslag van Mediahuis gaan we naar de kern van onze plaats in de maatschappij. We zijn een journalistiek huis, met toonaangevende titels die een cruciale rol spelen voor de samenleving waarin ze werken. Elk met een eigen stem en in volledige onafhankelijkheid.
Onze hoofdredacteuren geven zelf hun relaas in het jaar van ‘the biggest story of our life times’. Terwijl de maatschappij door een enorme verandering ging, raakten ze hun lezers met menselijke verhalen. Het was een delicate oefening om de juiste toon te zoeken. Om kritisch te blijven tegenover het beleid, en toch verantwoordelijkheid te tonen. In de overvloed aan virusnieuws was er ook plaats voor sterke onderzoeksjournalistiek. En er werd meer geïnnoveerd dan ooit, niet in het minst door met podcasts de lezers te begeleiden op hun talloze corona-wandelingen.

In 2020 bereikte het begrip ‘fake news’ opnieuw een overtreffende trap. Ook onze ‘traditionele’ media worden ongewild meegesleept in de aanwakkerende infodemie die jammer genoeg niet met het virus zal verdwijnen. Mediahuis is intussen een grote mediaspeler. En dat brengt ook een grote verantwoordelijkheid. Aan ons om te bewijzen dat we het vertrouwen waard zijn.

Veel leesplezier.

Gert Ysebaert CEO Mediahuis