Liesbeth Van Impe
Hoofdredacteur Het Nieuwsblad

 
Liesbeth Van Impe - Hoofdredacteur Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad is een zeer toegankelijke, brede publiekskrant. Zij volgt de actualiteit van dichtbij en veraf en durft standpunten in te nemen. Het Nieuwsblad is een betrouwbare bron van informatie en een gids voor het leven in de wereld van vandaag.

www.nieuwsblad.be

Ontstaan
1929

Dagbereik print
1.089.150

Dagbereik online
987.387

Aantal abonnees
(print + digitaal) 199.961

Podcasts
Slimmer Leven, De Stemmen van Assisen, Sjotcast, De Koers is van ons & Beestenklap

Journalisten in dienstverband
145

Sportpagina’s als er geen sport is? De lezer was er blij mee

Een onthullend dossier over rusthuizen werd begin 2020 door de minister overdreven genoemd. De pandemie bewees het tegendeel. Lezers zijn blij met zulke onderzoeken. En met puzzels.

Rusthuis in Grimbergen tijdens corona. Foto Sebastian Steveniers

Journalistiek terugkijken op 2020 is herontdekken dat er nog een klein stukje jaar was waarin het niét over corona ging. Zo pakte Het Nieuwsblad in januari uit met het Grote Rusthuizenrapport, een dossier waar we zes maanden op gewerkt hadden. We legden er nogal wat pijnpunten bloot. En we voegden naar goede gewoonte een serieus serviceluik toe, met ongezien veel bijeengesprokkelde data over de rusthuizen in Vlaanderen. De bevoegde minister vond dat we een beetje overdreven met onze pijnpunten. Nauwelijks twee maanden later, in volle coronacrisis, moest hij gaan uitleggen waarom alles wat mis kon lopen in de rusthuizen ook echt mis aan het lopen was. We werken nu aan een update van het dossier, één jaar en een pandemie later.

De combinatie van harde informatie, uitgebreide service en diepe, lokale verankering, het is daarmee dat we ons bij Het Nieuwsblad willen onderscheiden. Het was ook onze aanpak tijdens de coronacrisis. Zo werkten we een coronakompas uit, waarin we de vele maatregelen (die ook nog eens om de haverklap veranderden) in een bevattelijke vragenlijst goten, waaraan mensen hun eigen gedrag konden aftoetsen. We waren een wegwijzer in de crisis en dat werd door de lezers/surfers duidelijk geapprecieerd. Nooit eerder groeiden we sneller in betalende relaties.

De cijfers bewijzen het: in eindeloze honger naar betrouwbare informatie over corona vonden onze lezers massaal de weg naar onze krant, app en site. Maar we vervulden ook nog een andere rol. Corona legde ongeveer alles wat het leven leuk maakt minstens tijdelijk stil. En onze lezers keken ook naar ons om dat gat mee op te vullen. Met puzzels en ontspanning. Met verhalen die even aan iets anders deden denken. Aan sport bijvoorbeeld, altijd een belangrijke pijler van onze krant. Maar hoe bericht je over sport als er niet gesport wordt, als de stadions leeg zijn en koersen geannuleerd? Al snel beslisten we toch sportpagina’s te blijven maken, met verhalen, retrostukken, het onverwachte succes van de Containercup. Alles om onze sportlezers te blijven bedienen.

Corona verplichtte ons om creatief te zijn op alle vlakken. In de berichtgeving, waar één onderwerp ongezien lang bleef domineren. In onze storytelling, met onder meer zomerreeksen die tegen de gewoonte in dicht bij huis moesten gemaakt worden, maar die er toch stonden. En in onze werking. We hebben elkaar en het creatief pingpongen gemist, maar het is toch maar mooi gelukt om elke dag een krant, site en app te maken.

We zijn er ook trots op dat we in de diepte bleven werken, dat we de lopende veranderingsprocessen niet on hold moesten zetten. Regio en sportregio schakelden in volle lockdown toch over op een digital first werking, een waar huzarenstukje. We bereidden een Slimmer Leven podcast voor. We tekenden een nieuw magazine uit. Makkelijk was dat allemaal niet als je niet samen kan zitten, samen kan brainstormen, samen rond de tekentafel kan staan. Maar het is wel gelukt. En het zorgt ervoor dat we helemaal klaar zijn voor een vliegende start na corona.