Corine De Vries
Hoofdredacteur Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad en IJmuider Courant

 
Corine De Vries - Hoofdredacteur Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad en IJmuider Courant

Het Noordhollands Dagblad is de kwaliteitskrant van Noord-Holland. Dagelijks wisselende verhalen over de actualiteiten, sport, gezondheid en cultuur. Regionaal, landelijk en internationaal.

www.noordhollandsdagblad.nl

Ontstaan
1893

Dagbereik print
301.600

Dagbereik online
92.000

Aantal abonnees
(print + digitaal) 102.929

Podcast
AZ

Journalisten in dienstverband
100

Tata Steel is een verhaal, de bakker ook

Een internationale primeur over wangedrag in de turnsport en geldstromen naar India blootleggen. Ook dat is regiojournalistiek.

Michel Dinkelberg van De Backery in Schagen. - Foto John Oud

Zonder data had onze redactie zich niet gerealiseerd hoe begaan onze lezers waren met het lot van de 140-jaar oude ambachtelijke bakkerij Bos in Den Helder. Die ging in februari failliet, een eerste kort nieuwsbericht daarover online werd grif gelezen. De redactie zag live hoe de bezoekersaantallen de lucht inschoten. Snel besloten we een verslaggever te sturen voor een reportage, we interviewden de eigenaar, schreven over crowdfunders die hun geld kwijtraakten en een paar dagen later brachten we een groot analyserend verhaal over hoe het gesteld is met ambachtelijke bakkerijen in de hele Noordkop. Stuk voor stuk online geweldig gelezen verhalen, gebaseerd op goede journalistieke vragen die ook voor de krant prachtige kopij en nieuwe abonnementen opleverden.

In 2020 zijn de regionale kranten van Mediahuis Nederland – Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad en de IJmuider Courant - echt webfirst en datageïnformeerd gaan werken. We hebben nu cijfermatig inzicht in de interesses van onze abonnees en passen geregeld onze journalistieke keuzes daar op aan. We maken vaker, sneller en betere follow-ups, we brengen meer persoonlijke verhalen, en we schrijven vaker over de gevolgen van de krappe woningmarkt, over restaurants, winkels, kappers en faillissementen. We gaan sneller de straat op om met ooggetuigen te spreken en we investeren in onderzoeksjournalistiek. Het is bemoedigend om bevestigd te krijgen dat een gedegen reconstructie over regionale politiek ook goed ‘scoort’ bij de lezers. Onze lezers houden van goed uitgezochte, mooi geschreven verhalen. En daar willen ze voor betalen, zo blijkt ook uit onze flink stijgende abonnementenstand.

Verder zijn we natuurlijk trots op onze internationale primeur waarmee het taboe van grensoverschrijdend gedrag in de turnsport werd doorbroken: het interview van Marco Knippen met turncoach Gerrit Beltman. Voor het eerst bekende een gerenommeerde turncoach dat hij zijn pupillen had mishandeld, en zijn bekentenis werd in onze kranten ondersteund door tien turnstersgetuigenissen. Van The New York Times tot Der Spiegel en van Sporza tot de Straits Times in Singapore; vele buitenlandse media refereerden hieraan. In Nederland leidde het tot Kamervragen, een onafhankelijk onderzoek en het tijdelijk schrappen van het topsportprogramma bij de vrouwen.

Ook bijzonder was het uitgebreide financiële onderzoek naar de manier waarop Tata Europa miljarden euro’s doorsluist naar het moederbedrijf in India. Geschreven door Bart Vuijk, die zich al jaren vastbijt in het Tata-dossier, ondanks de actieve tegenwerking die hij hierbij van Tata ondervindt. Vuijk liet, samen met een onafhankelijke registeraccountant, een grondige analyse los op meer dan vijftig jaarverslagen. In een serie artikelen beschreef hij minutieus hoe die wegsluisconstructies verlopen.

Van een heel andere orde was onze ‘online herdenkingsdag’, een bijzondere afsluiter van het maandenlange project ‘de laatste ooggetuigen: 75 jaar bevrijding’. We boden op 4 mei meer dan vijftig lokale bevrijdingscomités en andere kleinschalige initiatieven een digitaal podium voor miniherdenkingen, vooraf gefilmd door onze eigen redacteuren. Variërend van de Last Post, kransleggingen en gedichten tot interviews; twaalf uur lang verschenen er meerdere filmpjes per uur vanuit ons hele verschijningsgebied online. Een mooi voorbeeld van hoe hecht de krant verbonden is met de regio.